קוצב לב, במילים אחרות דפיברילטור מושתל ובקיצור ICD

בריאות

הגדרות טקסט

אחת הסיבות המובילות למוות לצערינו היא אי ספיקת לב, בכלל בעיות לב כמו פרפור חדרים און דום לב הן מהבולטות שגורמות למוות בטוח אלא אם כך נתנו מענה מיידי, מהיא ומקצועי לבעיית הלב. אחד הפתרונות שבשנים האחרונות הפך להיות נפוץ מאוד הוא שימוש בדפיברילטור, דפיברילטור מאפשר לתת לחולה מכת חשמל ולאפס מחדש את קצב הלב שלו.

אם החולה לא מקבל תוך דקות אם לא שניות מכת חשמל הסיכוי שלו להינצל קלוש ביותר. יש חולים שהפרעות קצב בלבם הם חלק ממחלה כרונית או כשל מצטבר בלב, עבור אלו יש מענה שמקל עליה, מאריך את תוחלת חייהם ואף משפר את איכות החיים שלהם, אפשרות זו מתאפשרת על ידי שימוש בדפיברילטור קבוע כלומר דפיברילטור מושתל שאנו מכירים יותר בשמו קוצב לב.

מניעת מוות פתאומי על ידי דפיברילטור מושתל

כפי שציינו יש דרך יעילה שבעזרתה ניתן למנוע מוות פתאומי ולטפל בהפרעות קצב הלב והדרך היא על ידי השתלת דפיברילטור. דפיברילטור מושתל למעשה הינו דפיברילטור לכל דבר אשר מושתל מתחת לעור החולה וממנו יוצאות אלקטרודות שמחוברות אל הלב, הדפיברילטור מאתר בעיות קצב חשמלי בלב בצורה אוטומטית על ידי ניטור קבוע ובמידה ויש צורך אף נותן מכת חשמל. היתרון של דפיברילטור מושתל הוא בעצם העובדה שהחולה נמצא תחת השגחה מתמידה כל הזמן, ואם הוא חווה בעיה קצבית כזו או אחרת הדפיברילטור יכנס לפעולה וסביר להניח שהחולה אף לא ירגיש בזאת. מחקרים מראים כי חולים עם הפרעת קצב שעברו השתלת דפיברילטור קטן שיעור התמותה שלהם בכשלושים אחוזים. זהו נתון מרשים במיוחד שמדובר על האויב מספר אחד.

למי מיועד דפיברילטור מושתל

כאמור השתלת דפיברילטור בחולי לב מועילה עד מאוד, הדבר בא לידי ביטוי בהורדה של כשלושים אחוזי תמותה בחולי לב. אולם הבעיה האמתית היא למי מיועד דפיברילטור מושתל, הרי אין אפשרות לתת לכל חולה ואכן בחירת החולים שמתאימים להשתלה הייתה ועדיין היא בעייתית. משרד הבריאות התווה קריטריונים שלפיהם יוחלט מי מהחולים יהיה מושתל דפיברילטור. מבין המועמדים נוכל למצוא את החולים בעלי הסיכון הגבוה למוות פתאומי בעקבות בעיית לב, על כן קיים מדד שעל פיו נקבע מי מהחולים מועמד להשתלת דפיברילטור. אחד מהמדדים ואולי החשוב ביותר הוא תפקודו של החדר השמאלי בלב, בדיקת התפקוד באה לידי ביטוי לפי LVEF ( מקטע הפליטה), ומכאן שהשתלת דפיברילטור מומלצת כאשר החולה הינו עם מקטע פליטה קטן יותר מ 30 אחוז עד שלושים וחמישה אחוזים וגם 40 יום לאחר התקף לב. חולים שיש להם גורמי סיכון גבוהים למוות פתאומי על ידי מחלת לב, וחולים בעלי מקטע פליטה נמוך מ 35 אחוזים. מומלץ לבצע בדיקות תקופתיות על מנת לשלול אפשרויות לאוטם שריר הלב ובמיוחד אם ישנם רקעים גנטיים במשפחה.כותב המאמר שלומי שוורץ.

כותב המאמר אינו רופא והמידע המובא כאן אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לטיפול רפואי.

 

הישארו מעודכנים בנושאים הכי חמים, אנחנו נרכז עבורכם את הנושאים הכי מעניינים ישירות לתיבת המייל שלך!